Świąteczna wigilijna kolacja – co trzeba wiedzieć?

Kiedy już wszyscy zasiedli do Wigilii i wszystko w domu było przygotowane do Świąt Bożego Narodzenia, kiedy już została odmówiona modlitwa za zmarłych i odczytany został fragment Ewangelii o narodzeniu Pana Jezusa , rozpoczęła się ceremonia łamania się opłatkiem. Przy stole podczas Wigilii powinna być parzysta liczba osób, zawsze jednak zostawia się jedno miejsce dla niespodziewanego gościa, zbłąkanego wędrowca. Ludzie wierzyli, że w Wigilię zwierzęta mówiły ludzkim głosem, ale nigdy nikt nie próbował podsłuchiwać, bo to groziło nieszczęściem.

W miejscowościach, gdzie wilki podchodziły do zagród, w okresie Świat Bożego Narodzenia wynoszono resztki potraw, by wilki omijały dom, przez cały rok. W Wigilię na stole kłodzino po kawałeczku każdej potrawy i opłatek dla zmarłych. Zostawiano to, aż do Bożego Narodzenia. W czasie Wigilii przestrzegano też tego, by uczestnicy wieczerzy nie odkładali łyżki między potrawami, bo można było nie doczekać następnych Świąt Bożego Narodzenia.